Domeniul Cantacuzino | Karpatia Horse Show 2016
51259
single,single-post,postid-51259,single-format-gallery,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.3,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.4,vc_responsive
 
  • cross
  • atelaje

Karpatia Horse Show 2016

Începând de anul acesta, Karpatia Horse Trials a devenit Karpatia Horse Show, tocmai pentru a evidenţia îmbinarea între competiţia sportivă şi show-ul ecvestru, la care se adaugă evenimente culturale, sociale şi artistice.

Desfășurat pe Domeniul Cantacuzino, din Florești, Prahova, ediția a III-a evenimentului se va desfășura în perioada 30 septembrie -2 octombrie şi se adresează atât iubitorilor de cai şi pasionaţilor de echitaţie, cât şi celor care apreciază farmecul domeniilor nobiliare și doresc experiențe de lifestyle cu ștaif (precum parade cu ogari, plimbări pe domeniu, prelegeri).
Evenimentul găzduiește Concursul Complet Internaţional (CCI) – disciplină de Probă Completă la care vor lua startul trei categorii de concurenţi profesionişti: CCI 3*, CCI 2* și CCI 1*, precum și Concurs Național Complet (CNC) care se adresează mai puțin experimentați în această disciplină (prenovici, novici). În același timp va avea loc și un concurs național de atelaje.

La Proba Completă vor lua startul trei categorii de concurenți profesioniști: CCI 3*, CCI 2*, CCI 1*. Concursul Complet Internațional (CCI) este un sistem de notare dat de Federația Ecvestră Internațională în funcție de gradul de dificultate al probei.

În 2015, Concursul de trei stele CCI3* a reprezentat o etapă calificativă pentru Jocurile Olimpice de la Rio 2016. În prezent, Karpatia Horse Show 2016 este singurul concurs de trei stele din România, organizat în ultimii 13 ani și are cel mai înalt grad de dificultate din țară, la Proba Completă.

Indiferent de categoria la care participă, concurenții profesioniști, ce vor veni din toate colțurile lumii, din țări cu tradiție în zona ecvestră, vor avea de parcurs in cele trei zile 3 probe: dresaj (vineri 30 septembrie), cross-country (sâmbătă, 1 octombrie) si obstacole (duminică, 2 octombrie).

Vineri (30 septembrie) este o zi dedicată eleganței ecvestre, atât la propriu cât și la figurat. Coamele cailor sunt atent împletite, călăreții poartă mănuși, jobene și o vestimentație pe măsură. În cadrul probei de dresaj fiecare pas și mișcare a calului și călărețului sunt atent cântărite de echipa de arbitrii, iar accentul este pus pe controlul calului. La proba de dresaj, cuplul călăreț-cal trebuie să execute o serie de mișcări impuse, primind note de la 1 la 10. Criteriile constau în acuratețea mișcărilor, echilibru, suplețe, grad de cooperare al calului, viteza de reacție, fluența și precizia execuției, corelarea mișcărilor la pas, trap, galop, opriri la comandă, atenția și încerederea acordată călărețului. În cazul calului se notează reacția acestuia la execuția comenzilor, în cazul călărețului se ține cont de corectitudinea poziției, claritatea comenzilor către cal. Se notează, de asemenea și armonia cuplului călăreț-cal.

Sâmbătă este o zi a adrenalinei. Emoțiile vor fi mari în cadrul probei de Cross Country, întrucât obstacolele fixe și masive sunt așezate pe un teren variat, ceea ce sporește gradul de risc la care este expus atât calul, cât și călărețul. Se vor face sărituri peste bușteni, șanțuri și alte obstacole naturale. Fântâna în formă de cruce din fața palatului Micul Trianon a fost amenajată special cu materiale aduse din Germania de către firma care a furnizat suprafețele pentru Olimpiada de la Rio, astfel încât caii vor sări în fântână și vor galopa prin apă. Un alt obstacol spectaculos (tip key-hole) a fost amenajat între doi stâlpi de înaltă tensiune, dezafectați. Este un obstacol verde prin mijlocul căruia calăreții vor sări.

În funcție de dificultatea clasei, timpul optim pentru parcurgerea traseului de Cross Country este de 6-10 minute, iar distanța traseului variază între 900 m și 6.000 m, în funcție de categoria la care se concurează.

Ziua de duminică este dedicată probei de Obstacole, în care calul trebuie să parcurcă o distanță mare cu viteză crescută, aproape dublă față de cea pentru sărituri obstacole. Se testează abilitățile tehnice de a conduce calul, de a sări, atât ale călărețului, cât și ale calului, inclusiv suplețea și condiția fizică a acestora. Se penalizează depășirea timpului, refuzul de a sări și căzăturile. Pentru a se considera că a terminat concursul, cuplul călăreț-cal trebuie să parcurgă integral toate cele trei probe, iar câștigător este cuplul călăreț-cal care, după toate cele trei probe de concurs, a acumulat cele mai puține puncte de penalizare în impul cel mai bun.

Echipa de arbitrii este formată din Michael Van Gerwen (BEL), Anca Bogdan, Alexandru Iavorovschi (ROU), Yuri Dinev Valev (BUL).

Echipa de design al traseelor îi are în componență pe Andrew Fell (IRL), Gabriel Bogdan Boghiu (ROU).

Probele de atelaje vor fi și sîmbătă și duminică. Aceastea vor conține probe pentru atelaje cu doi cai pe un traseu marcat cu conuri așezate la o distanță exactă. La capătul fiecărui con se află o bilă. Căderea acesteia indică o greșeală ce atrage punte de penalizare.  În proba de conuri se străbate un traseu contra cronometru în care se puncteză timpul, dar și greșelile.

Atelajele sunt o probă de încredere între driver și cal, aceștia trebuind să găsească o sincronizare perfectă. Distanța dintre conuri are un grad foarte mic de toleranță față de ecartamentul atelajului. Proba se desfășoară contra cronometru, iar curbele ce oscilează între strânse și largi ce pun la încercare priceperea driverului. La această probă, atât driver-ul cât și secundul sunt îmbrăcați foarte elegant.

Recunoscută de Federeația Ecvestră Internațională (FEI) din 1970, proba de atelaje își propune să testeze abilitatea concurenților de a conduce un vehicol tras de cai. În ultimii ani, România s-a poziționat în primele zece țări în lume la competițiile de atelaje cu doi cai.

Echipa de arbitrii este alcătuită din Michael Van Gerwen (BEL), Anca Bogdan, Alexandru Iavorovschi (ROU),  Yuri Dinev Valev (BUL)

Echipa de design al traseelor îl are în componență pe Gabriel Bogdan Boghiu (ROU).

Indiferent de categoria de concurs de care aparține, fiecare probă va pune in valoare comunicarea dintre cal și călăreț, un dialog special caracterizat prin înceredere, precizie, suplețe.

Sursa: www.karpatiahorse.ro

admin
marius.pascu@pluriva.com
No Comments

Post a Comment