Ce se întâmplă vara aceasta la Florești

Timp liber într-un cadru istoric. Evenimentele verii 2019 la Florești

Cunoaștem legătura arhitecturală pe care o are Franța, prin Palatul de la Versailles, cu Domeniul Cantacuzino de la Florești, însă suntem curioși cum ați ajuns la colaborarea cu acești tineri talentați, membrii ai Orchestrei Simfonice Musique en Seine?

Am cunoscut această orchestră în Franța, anul trecut în iulie, la concertul susținut în fața unei mărețe ruini din sec. XVI, aparținând unui fost palat al reginei Franței - Caterina de Medici, care se afla alături de casa unor prieteni. La sfârșitul concertului, m-am dus să vorbesc cu doamna președinte a Orchestrei, D-na Juliette Dagois, căreia i-am povestit despre ruina mea din România și întrebând-o dacă orchestra ar fi interesată să dea un concert aici, în special pentru că suntem în Sezonul cultural franco-român, care a început la 1 decembrie 2018 și se termină pe 14 iulie anul acesta, cu ocazia centenarului Marii Uniri. Toți muzicienii au fost entuziasmați de acest proiect, la care lucrăm de aproape un an și care se va realiza peste câteva zile, cu sprijinul Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești, al cărui Director a primit la rândul său cu mult entuziasm implicarea în acest proiect bilateral european.

Din povestirile bunicii poate, cum își petreceau oamenii vremii timpul liber și ce v-a determinat să conectați ruinele palatului și Domeniul Florești cu un concert simfonic și competiții ecvestre?

Bunica mea s-a născut într-adevăr la Florești (în 1903) la fel ca și mama ei, ca și bunicul ei, George Grigore Cantacuzino, care a modernizat acest domeniu creând mărețul palat și organizându-l în jurul unui parc desenat de cei mai mari peisagiști europeni ai vremii - austriacul Mayer și francezul Emile Pinard.

Timpul liber se petrecea în primul rând în această grădină paradisiacă, fie prin plimbări, fie la vânătoare, dar și prin lecturi ale cărților de literatură română și universală sau prin concerte date de membrii familiei ori de muzicieni celebri ai vremii.

Bunica mea îmi povestea că l-a văzut pe George Enescu cântând la vioară la Palatul Cantacuzino din București, acompaniat la pian de bunica ei, Ecaterina, soția lui George Grigore Cantacuzino.

Acesta fiind background-ul pe care îl știam și, în fața nobleței și măreției acestui loc, ne-am gândit, împreună cu partenerii mei din Fundația pe care am creat-o, că sportul ecvestru este una dintre cele mai adaptate activități pe Domeniu. Și, dintotdeauna, fiind o mare iubitoare a muzicii și a culturii în general, mi-am dorit să organizez concerte și poate chiar, de ce nu, spectacole de operă sau de teatru în aer liber, cu trupe din România și din toate țările, pentru a face cunoscut Domeniul și țara și pentru a aduce cultura europeană și universală la Florești.

Ambiția stră-străbunicului meu pentru Florești era fără margini. De ce să fim astăzi mai timizi, tocmai când România are mai multă nevoie de recunoaștere intrernațională?!

De aceea am decis să lansăm anul acesta, cu ocazia Nopții Muzeelor, dar și cu prilejul Karpatia Pony Show de la sfârșitul lunii, proiectul cultural "SCENA MICULUI TRIANON", după numele dat Palatului de la Florești, a cărui arhitectură se inspiră din cea a Micului și Marelui Trianon de la Versailles. Atunci și în cadrul lansării acestui proiect, pe 31 mai și 1 iunie, veți putea asculta concertul orchestrei Musiques en Seine dar și un concert de Jazz organizat tot cu sprijinul Filarmonicii din Ploiești, cu care am dori să legăm un parteneriat de lungă durată.

La ce să ne așteptăm vara aceasta, dacă decidem să vizităm Domeniul Florești?

În vara aceasta vă veți putea plimba pe Domeniu și vizita Ruina, veți putea merge la stâna care s-a instalat de mai multă vreme la celălalt capăt al Domeniului și, la sfârșitul lui septembrie, veți putea asista, ca în fiecare an din 2014 încoace, la Concursul complet de călărie 3* Karpatia Horse Show, care a devenit deja un punct de atracție cunoscut în regiune și chiar în toată România, fiind sigura competiție internațională de acest nivel și de această natură din țară.