Despre cai și hipism la Karpatia Horse Show 2019
De la vânat la partener de nădejde
Calul a reprezentat încă din cele mai vechi timpuri o atracție pentru umanitate. Dacă înainte de domesticire relația se traducea în vânător și vânat, ulterior caii au devenit o ustensilă vitală pentru buna desfășurare a vieții oamenilor. Aceștia au fost utilizați pentru tragerea săniilor, pentru supravegherea turmelor și pentru călătorii pe distanțe lungi. Pe măsură ce s-a dezvoltat cavaleria, caii au devenit eficienți și în luptă, transportând călăreții în armuri. Zăbala, hățul și pintenii au fost introduse pentru a putea controla direcția și viteza cailor, în timp ce șaua și scărița au fost introduse mai târziu în echipamentul purtat de cai.
Numeroase popoare au plasat calul pe un loc important al vieții politice. Asirienii, un popor de luptători, au făcut din creșterea cailor țelul lor suprem, tradiție preluată apoi de persani. Chinezii au adus glorie calului prin artă, în timp ce turcii, hunii și mongolii îl prețuiau atât de mult în luptă încât cavalerii erau îngropați alături de acest animal.
Cultura europeană a făcut cunoștință cu mamiferul prin intermediul mitologiei. Grecii îl considerau o creație a zeului mărilor, Poseidon, centaurul ar fi putut reprezenta de fapt un cavaler călare, iar Pegasus, calul înaripat, le indica oamenilor sursa apei ca o paralelă cu obiceiul cailor sălbatici de a bate din copită atunci când în pământul arid simt o sursă de apă.
Odată deveniți parteneri, caii au împrumutat din caracteristicile omului, fiind asociați cu înțelepciunea, puterea și utilitatea. Evoluția de la întrebuințarea cailor la vânătoarea de vulpi din secolul XIX, la cursele de cai devenite sport olimpic la Jocurile de la Stockholm din 1912 ne-a adus mai aproape de hipismul de astăzi.
Karpatia Horse Show, ediția a VI-a și Jocurile Olimpice 2020
Sharon Ralls Lemon, autorul cărții ”The Ultimate Horse Book”, spunea că ” Bucuria esențială de a fi împreună cu un cal este că ne aduce în contact cu elemente rare de grație, frumusețe, spirit și foc.”
Pe Domeniul Cantacuzino de la Florești ai ocazia să te întâlnești cu sentimentul de nostalgie al unor vremuri marcate de eleganță, pasiune și performanță în cadrul celei de-a VI-a ediții Karpatia Horse Show. În perioada 27-29 septembrie, Karpatia aduce în premieră în România un Concurs Complet Internațional de 4*, prin care concurenții și rezultatele lor vor putea merge către calificările la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.
Evenimentul este dedicat întregii familii, iar frumusețea Domeniului Cantacuzino de la Florești îl încununează. Vei avea posibilitatea să te bucuri de împrejurimi, pornind la promenadă pe cărările domeniului și vei putea participa la activități diverse, de dimineața până seara conform programului evenimentului..