Închideți ochii pentru o secundă și imaginați-vă numai ce a fost cândva pe aceste meleaguri. O să vă ajut și eu, pornind împreună, pe acest blog, în căutarea timpului pierdut al Rococoului - stilul dominant al palatului, alături de Neoclasic.
Astăzi domeniul se întinde pe o suprafață de 150 de hectare și găzduiește ansamblul unui vechi conac, transformat în sanatoriu T.B.C. (în curs de dezafectare), o biserică de secol al XIX-lea, un castel de apă în formă de turn medieval. La acestea se adaugă o gheţărie şi un beci, împreună cu o serie de pièces d’eau ale parcului (un bazin, un fost nimfeu, o fântână) şi dotări tehnice. Edificiul care a devenit emblema domeniului, palatul “Micul Trianon”, se află și el într-un punct de belvedere de unde se pot admira parcul dendrologic al domeniului și pădurea.
Buna calitate a execuţiei şi a materialelor au făcut ca multe elemente fundamentale ale construcţiei să fie păstrate şi să permită – prin utilizarea unor materiale, tehnici şi tehnologii contemporane – readucerea la viaţă a Domeniului de la Florești, pe care îmi doresc să îl las generațiilor viitoare drept moștenire.