Nostalgia legăturii dintre cal și om este readusă pe Domeniul Cantacuzino, la Karpathia Show
Karpathia Pony Show Ediția Mai 2019
Întrecerile de cai au reprezentat pentru mine întotdeauna o fascinație și o rememorare a vremurilor în care ele erau un motiv de socializare, dar și un mediu propice afacerilor. De la bookkeeping la anumite forme de cămătărie, cursele de cai au ajuns astăzi la Karpathia Show să reprezinte o metodă de petrecere a timpului liber. Familiile cu copii pot veni cu cei mici pentru a le arăta și o altă formă de distracție. Una în care mirosul de pământ și bălegar, de iarbă verde și proaspătă le oferă mai multă bucurie decât un joc pe computer. Conectarea cu originile și cu pământul în care ne-am născut este infinită pe Domeniul de la Florești.
Vânătoare de vulpi, bătălii pe câmpul de luptă sau competiții la Jocurile Olimpice
Povestea începe de demult, pe când în secolul XIX-lea se mergea la vânătoare de vulpi, pentru ca mai apoi caii să fie utilizați cu precădere în zona militară prin secolul XX. Schimbările radicale s-au produs aproape de secolul XXI, când cursele de cai au devenit sport olimpic la Jocurile de la Stockholm din 1912.
Pentru început, acesta a fost deschis doar sportivilor amatori care erau în armată, scopul fiind de a testa cavaleria și rezistența sa. Dresajul a evidențiat abilitățile din zona de paradă, iar săriturile au demonstrat viteza și rezistența.
Cum a apărut hipismul
La nivel local, cursele de cai, așa cum sunt cunoscute astăzi, au provenit din Badminton. În anii 1940, cel de-al 10-lea duce de Beaufort a decis să organizeze o întrecere acasă, astfel încât călăreții britanici să se pregătească pentru viitoarele competiții internaționale. Primele curse de cai din Badminton au avut loc în 1949 și au reprezentat începutul sportului la nivel național.
Pe atunci, întrecerile ecvestre aveau un program lung, format din patru etape:
- Etapa A - drumuri și poteci, necesare pentru încălzire,
- Etapa B - mers la galop peste garduri de tip perie,
- Etapa C - se revenea pe drumuri și poteci,
- Etapa D - verificarea calului și călărețului timp de 10 minute într-o cutie de depozitare. Pulsul calului trebuia să ajungă sub 80 de bătăi în 10 minute de la intrarea în cutie de depozitare, pentru a fi declarat potrivit și a porni în cursa de cross-country.
Cursele de cai și participarea femeilor
Datorită istoriei sale militare, femeile nu au avut voie să călărească în cadrul întrecerilor ecvestre olimpice până în 1952. Cu toate acestea, în 1964, la Jocurile de la Tokyo, Helena du Pont din Statele Unite a fost prima femeie din echipa de curse de cai.
De la trecut la actualitate
Următoarea schimbare majoră care a apărut în cadrul acestui sport a avut loc în 2004, când programul scurt a fost introdus la Jocurile Olimpice de la Atena. Acesta includea toate etapele programului anterior, mai puțin etapa D, de cross-country.
Eliminarea acestui element de anduranță, a stârnit preocupări din cauza temerilor ca rasele pure să nu intre într-un declin. Rezistența acestor cai ne mai fiind necesară, s-a dorit găsirea unei soluții. Aceasta nu a întârziat să apară, iar din 2002 s-a introdus proba gardurilor. Ea a venit însoțită și de elemente de siguranță indispensabile în prevenirea ciocnirilor sau căzăturilor. În cazul în care calul lovește gardul la un anumit unghi, șina superioară coboară la impact, oferind calului și călărețului o șansă bună de a rămâne pe picioare.
Ce aduce inedit Karpathia Pony Show?
Domeniul Cantacuzino de la Florești a fost și anul acesta gazda Karpathia Pony Show, o competiție ecvestră importantă pentru țara noastră, care a avut loc în perioada 31 mai - 2 iunie.
Vibrația competițiilor cu cai, dresurile de ponei, concursurile de îndemânare (Working Equitation), Concursul Național de Probă Completă cu spectaculoasa probă de cross-country au atras numeroase familii să parcurgă cei câțiva zeci de kilometri ce despart Domeniul de București.
Evenimentul dedicat Zilei Copilului a reușit să aducă zâmbete pe buzele micuților prezenți, lăsându-i să admire competiția ecvestră, dar propunându-le și o serie de activități creative. Astfel, am încercat să creăm o punte între trecut și prezent, prin joacă, la atelierele de pictură pe sticlă sau ceramică, cele destinate olăritului sau împâslirii lânei, nelipsite dintr-un cadru atât de plin de verdeață fiind tiroliana sau tirul cu arcul. Cei mici s-au distrat de minune, părinții s-au relaxat, iar la Domeniul de la Florești s-a auzit din nou bucuria prin glasurile tinerilor.
Amenajat astfel încât să întrunească nevoia de relaxare și distracție a oaspeților, Domeniul Cantacuzino a fost împărțit în mai multe zone, vizitatorii având acces cu ușurință la competiția ecvestră, dar și la atelierele de creație pentru cei mici, spațiul pentru activitățile în aer liber, cât și zona de suveniruri și cea gastronomică.
Conexiunea trecut-prezent la Florești
Legătura omului cu calul său este una specială, de prietenie, dependență și încredere. Întrecerile ecvestre reprezintă o conectare la vremuri în care noblețea era ceva firesc, în care convingerile și principiile umane erau diferite de cele de astăzi.
Putem transmite generațiilor viitoare aceste sentimente, împreună cu mândria față de trecutul lor, prin astfel de evenimente culturale, care le prezintă și o altă față a petrecerii timpului liber. Cadrul unic, pe Domeniul Cantacuzino, adaugă valoare și îmi doresc să aducă nu doar în atenția publicului matur importanța unei legături cu patrimoniul țării, ci să își croiască loc și în sfera de interes a noilor generații. Astfel să se poată mândri cu trecutul lor, prin sentimente puternice, autentice, izvorâte din pură convingere.
Cea de-a treia ediție Karpatia Pony Show este doar începutul unei povești frumoase cu aer istoric pentru Domeniul Cantacuzino de la Florești, căci locurile ca acesta merită să facă parte din viața noastră, a românilor.
Fotografii realizate de Stefan Stoica Pentru mai multe fotografii pergeți la albumul postat pe Faceboook.