Lecția de călărie - ce presupune echitația

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți la o lecție de echitație?

Călăritul este precum un zbor fără aripi, este o experiență unică, specială și care te transformă ca om. Relația dintre cai și călăreți este una timpurie, iar hipismul unul dintre cele mai vechi sporturi. Te invităm să pășești în lumea unei activități cu aer nobiliar, cu reguli de conduită și relații de prietenie pe viață, un sport ideal pentru practicarea de către cei mici.

 

Care sunt regulile pe care trebuie să le respecți la o lecție de echitație?

Călăritul este un sport cu o doză ridicată de eleganță, de bucurie prin comuniunea omului cu calul. Totodată, acesta implică și respectarea unui set de reguli stricte necesare pentru buna desfășurare a lecțiilor:

●     Trebuie evitată trecerea prin spatele calului, indiferent de cât de cuminte pare acesta

●     Lecțiile de călărie se desfășoară în prezența unui instructor al clubului la care îți dorești să înveți

●     Caii de școală trebuie distribuiți elevilor în funcție de vârsta lor, experiența în acest sport, temperamentul calului și disponibilitatea acestuia.

●     Abordarea unui cal trebuie să fie blândă, vorbind cu ele cu voce joasă și caldă

 

Ce echipament trebuie să porți la o lecție de călărie?

La fel ca în cazul oricărui sport, echipamentul este esențial pentru buna desfășurare a cursului. Astfel, elevii care participă la lecții de echitație trebuie să aibă un echipament format din:

●     tocă (cască de protecție)

●     vestă de protecție specială (recomandată în special începătorilor și copiilor)

●     pantaloni lungi, pe picior, fără capse, fermoare sau elemente ce ar putea deteriora șaua

●     încălțăminte cu vârful și călcâiul acoperite și care dispun de un toc mic de 1 cm, necesar pentru a face aderență la scăriță

●     șosete de călărie, lungi, ¾, care să acopere pantalonii. Este obligatoriu ca gleznele și întreg piciorul să fie acoperite evitând astfel contactul pielii cu harnașamentul pentru a nu provoca zgârieturi, răni sau vânătăi

●     champs (jambiere pentru călărie)

 

De la ce vârstă se pot începe lecțiile de călărie?

Echitația poate fi un sport potrivit deopotrivă pentru adulți cât și pentru copii. Este ideal ca cei mici să înceapă primele lecții în jurul vârstei de 5-6 ani, până atunci având acces la plimbările în lesă pe ponei. Primele trei lecții vor avea loc la coardă, urmând ca după ce cursantul își însușește mișcările și poziția să meargă liber în manej.

 

Care este poziția corectă și cum îți menții echilibrul în șa?

Dacă principala îngrijorare era încălecarea unui cal atât de mare, ajungerea în șa ridică alte nedumeriri.

●     Alături de instructor vei porni la pas pentru a te obișnui cu mișcarea calului. Deși va părea dificilă acomodarea la început, pe măsură ce lecțiile evoluează te vei obișnui.

●     Pentru ca poziţia călăreţului să fie corectă, privit din lateral, ar trebui să existe o linie dreaptă ce trece prin articulaţia umărului, apoi a şoldului şi apoi călcâi.

●     Întreaga greutate a corpului se va poziționa pe oasele bazinului, de aceea, articulația șoldului trebuie să fie mobilă și să permită armonizarea cu mișcările calului. Spatele drept dar relaxat, mușchii abdomenului încordați pentru a nu permite trunchiului să se îndoaie, iar umerii trebuie să fie drepți, relaxați și mobili.

●     Brațele vor fi relaxate, prin mobilitate și dârlogi permițând mișcarea calului. Articulația cotului trebuie să fie flexibilă, îndoită, iar încheietura mâinilor să continue poziția brațelor. Pumnul trebuie să fie strâns, cu degetul mare orientat în sus și dârlogii poziționați după inelar.

●     Capul călărețului trebuie să își păstreze mobilitatea pentru orientarea în spațiu, evitând privirea în jos, către coama calului.

●     Picioarele vor fi relaxate, atârnând în laterala șeii, cu greutatea orientată către sol. Coapsele trebuie să fie în contact cu calul, însă relaxate, permițând șoldurilor un grad de mobilitate. Genunchii sunt flexibili, orientați spre interior, împreună cu gambele apropiate de cal. Glezna trebuie să fie mobilă, poziționată în direcția de mers a calului, iar greutatea călărețului va fi distribuită în călcâie. Acestea din urmă trebuie orientate către sol, permițând contactul piciorului cu calul. Degetele de la picioare trebuie poziționate în sus, iar scărița șeii va fi poziționată în zona metatarsiană a tălpii piciorului.

 

De ce este călăria un sport bun pentru copii? Care sunt abilitățile pe care le dezvoltă echitația?

În primul rând, practicarea oricărui sport este benefică pentru buna dezvoltare a celor mici. Ceea ce aduce poate diferit echitația este o relație de prietenie pe care copilul o dezvoltă alături de ponei sau cal. Pe lângă această caracteristică emoțională, sportul călăriei ajută la o dezvoltare armonioasă a musculaturii spatelui, coapselor și brațelor, aducând beneficii la nivel de comunicare, antrenând responsabilitatea, iubirea și relaționarea. Vorbind despre echitație practicată la nivel de competiție, se vor accentua capacitatea de luare a deciziilor, calmul, concentrarea și luciditate.

 

Unde poți admira competiții de hipism în apropiere de București?

Dacă nu ai încă suficient curaj pentru a urca în șa, dar totuși admiri competițiile ecvestre și implicit iubești caii, poți participa la evenimentele organizate pe Domeniul Florești.

 

Domeniul Cantacuzino de la Florești îți oferă ocazia de a te întâlni cu sentimentul de nostalgie al unor vremuri marcate de eleganță, pasiune și performanță în cadrul celei de-a VI-a ediții Karpatia Horse Show. În perioada 27-29 septembrie, Karpatia aduce în premieră în România un Concurs Complet Internațional de 4*, prin care concurenții și rezultatele lor vor putea merge către calificările la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

 

Evenimentul este dedicat întregii familii, iar frumusețea Domeniului Cantacuzino de la Florești îl încununează. Vei avea posibilitatea să te bucuri de împrejurimi, pornind la promenadă pe cărările domeniului și vei putea participa la activități diverse, de dimineața până seara conform programului evenimentului..

 

Fascinanta lumea ecvestră te reîntoarce în timp, îți conferă o stare de liniște interioară și te ajută să descoperi aspecte neștiute despre cai.