Află cum se îmbină muzica clasică cu istoria pe Domeniul Cantacuzino de la Florești

Evadează din cotidian și găsește-ți relaxarea pe acorduri de muzică simfonică.

Cred că mă aflu în asentimentul tuturor când spun că muzica de calitate înnobilează orice spațiu și îl readuce la viață. Dar, mai cu seamă, reprezintă un mijloc de relaxare, de eliberare de la tumultul vieții cotidiene. Te-ai fi gândit că poți scăpa de stres ascultând doar câteva acorduri din Concertul de flaut și harpă al lui Mozart sau poate din Reveria lui Debussy?

Relaxarea minții și hrană pentru spirit

Efectul nu este însă același cu cel în care te conectezi la muzica live, cântată de un grup de muzicieni, a căror muncă de o viață a reprezentat studiul unui instrument. Experiența unui concert de muzică simfonică pe viu îți hrănește simțurile, te dezvoltă și te îmbogățește spiritual. Interacțiunea dintre soliști și dirijor adaugă o doză de dramatism, care accentuează sentimentul de implicare. În calitate de iubitor al muzicii simfonice, te vei simți parte din povestea lor.  

Orchestra Musique en Seine - o doză de prospețime în muzica clasică

La evenimentul de la Florești, aducând un aer parizian, Orchestra Musique en Seine a fost oaspetele nostru venit din Franța. Bucuria muzicală și suflul nou au redat ruinelor Palatului Cantacuzino o frumusețe aparte, eleganță și noblețea de odinioară.  

Originile franceze ale Micului Trianon au format o legătură specială cu membrii orchestrei, grupul simfonic fiind fondat în 2006 și alcătuit din tineri muzicieni, care aduc o doză de nou acestei zone muzicale. Artiștii se bucură de o experiență avansată în domeniu și cântă sub îndrumarea lui Rodrick Barillot, începând cu septembrie 2017, iar în luna mai s-au aflat în postura de invitați în România cu ocazia sezonului Franco-Român, ce se desfășoară în ambele țări până la 15 iulie.

Transmitem generațiilor de tineri dragostea pentru muzică

Cei mai fericiți dintre invitați au fost însă copiii din clasa a III-a, de la școala din Florești, care s-au putut simți muzicieni pentru câteva ore, participând la atelierele muzicale create special pentru ei. Aici au putut ține în mână arcușul viorii, ori au experimentat cântatul la un contrabas, totul desfășurându-se într-un peisaj ocrotit de ruinele Palatului Micul Trianon, în natură.

Cred că este important pentru ei să descopere și să simtă pe propria piele arta, valoarea istoriei muzicale și a elementelor ce ne leagă de origini pentru a se putea ghida în viață.

Inspirația vine din natură

Nici măcar vremea ploioasă nu a putut pune bariere în fața muzicii, iar orchestra s-a mutat în sala parohială pentru a improviza un concert de cameră. Deși într-un cadru mai restrâns, acordurile au fost apreciate de către cei prezenți.

Lăsarea serii a adus cu sine un spectacol impresionant de culori, prin dibăcia cu care arhitectul Ion Cotenescu a iluminat ruina Palatului. Întregul decor a inspirat muzicienii orchestrei simfonice, care au lăsat în interior instrumentele ce nu puteau fi scoase în ploaie și au intonat cu patos o frumoasă suită de Sostakovici. Muzica acestui compozitor rus, un copil-minune ce a demonstrat o abilitate remarcabilă de a ține minte tot ceea ce mama sa interpreta la pian în lecția precedentă, cântand altă muzică decât cea aflată pe partitura din fața sa, a animat atmosfera.

Gânduri bune și pline de speranță pentru viitor

Sunt fericită că am putut fi gazda atâtor iubitori de cultură, că am reușit să fac cunoscută povestea Domeniului Cantacuzino de la Florești prin acest eveniment muzical, care a readus aerul vremurilor bune și ne-a apropiat de identitatea noastră națională prin acordurile orchestrei Musique en Seine.

Îmi doresc ca pe viitor să pot readuce la viață ruinele Palatului Micul Trianon, folosindu-mă de astfel de evenimente de conștientizare a valorilor naționale, prin cultivarea dragostei față de istoria țării și față de persoanele reprezentative precum Gheorghe Grigore Cantacuzino, străbunicul meu.