Școala de Vară 2024

Școala promovează modele de bune practici în cercetarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a peisajelor culturale.

Școala de Vară la Domeniul Cantacuzino este un program educațional multianual dedicat patrimoniului cultural, peisager și arhitectural, aflat în 2024 la cea de-a VI-a ediție consecutivă. Școala promovează modele de bune practici în cercetarea, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor istorice și a peisajelor culturale.

În 2024 ne propunem să continuăm cercetările și intervențiile începute în anii 2019-2023 în parcul de preumblare al palatului „Micul Trianon”.

Am deschis înscrierile pentru cea de-a 6-a ediție consecutivă a Școlii de Vară la Domeniului Cantacuzino Florești. Dacă ești interesat/interesată de protejarea patrimoniului cultural, de descoperirile arheologice, de conservarea arborilor seculari, de proiectarea și execuția unor piese de mobilier de grădină și a unui sistem de iluminat pentru parcul istoric al Palatului Micul Trianon nu uita să te înscrii la unul din atelierele pe care le vom organiza între 01-10 august și, respectiv 25 august-5 septembrie.

 

Înscrierea la școala de vară se face prin intermediul următorului formular online: https://forms.gle/GCRJtkJZLqwugHno9

 

Ediția din 2024 va fi împărțită în două etape, după cum urmează:

Etapa 1 (1 - 10 august)

-       Atelier de arboricultură dedicat cercetării patologiilor care afectează arborii din parcul Palatului Micul Trianon și intervențiilor de specialitate menite să îmbunătățească starea de sănătate a exemplarelor seculare din parcul istoric al Palatului Micul Trianon. Lector: arborist Alexandru Purcaru

-       Atelier de arheologie dedicat cercetării evoluției parcului și elementelor sale construite (canale, poduri, turnuri, trasee de plimbare, turnuri de apă etc.)

Lectori: arhg. Sergiu și Raluca Iosipescu, ist. Mihaela Ciornei

Invitați speciali:

Maria João de Sousa - coordonator al Peisajului Cultural Sintra, Portugalia (monument înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO), specialist în arheologie peisageră și restaurare grădini istorice.

Timea Kleszken - peisagist specializat în managementul arborilor istorici, Institutul Internațional de Dendrologie

🟢Jale Beşkonaklı și Emine Atalay - arhitect și peisagist specializate în prezervarea grădinilor otomane și în componentele arhitecturale ale acestora, Palatele Imperiale din Istanbul

Etapa 2 (25 august - 5 septembrie)

Atelier de arhitectură dedicat construcției unor scenarii de iluminat pentru Palatul Micul Trianon și a unor piese de mobilier contemporan pentru parcul care-l înconjoară.

Lectori: Cristian Matei, Mihaela Lazăr, Cristia Chira/ Cristina Pană, Roxana Mitarcă/ Dan Adrian Ionescu, Mihaela Lăcraru, Răzvan Lăcraru

 

Pentru mai multe detalii ne poți contacta la adresa scoaladevara@domeniulcantacuzino.ro

Dacă vrei să vezi ce am făcut în trecut și cu cine am lucrat, te invităm să vizionezi scurtmetrajele documentare dedicate edițiilor anterioare:

1. Interviu cu arh. Maria Aubock, specialist restaurator, coordonator al lucrărilor de restaurare peisageră de la palatele Schonbrunn și Belvedere din Viena (monumente UNESCO): https://www.youtube.com/watch?v=ayWCW6VDnMg&t=46s

2. Cercetări arheologice în parcul de la Florești: https://www.youtube.com/watch?v=fKulZAd9QNg

3. Lucrări de conservare-restaurare a componentelor artistice de piatră și a arborilor seculari din parc: https://www.youtube.com/watch?v=l3VWKs1r2QA&t=195s

 

Te așteptăm la Școala de Vară!

Programul cultural este organizat de Fundația Cantacuzino Florești în parteneriat cu  Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România - Filiala Teritorială Prahova, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și SG Studio SRL-editor al Revistei Zeppelin. 

Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.