Școală de Vară la Palat „înFlorești” Ediția a III-a, 2021

Școală de vară dedicată patrimoniului peisager și industrial

Școală de vară dedicată patrimoniului peisager și industrial

Ediția a III-a, 2021

Școala de Vară la Palat „înFlorești” urmărește să aducă împreună studenți și tineri profesioniști cu activitate în domenii precum arhitectură, arheologie, peisagistică, arboricultură, geografie, istorie și arte vizuale sau pasionați de patrimoniul cultural la modul general, de patrimoniul peisager și de cel industrial în mod particular.

Vom discuta despre specificul restaurării grădinilor istorice, importanța și rolul arheologiei peisagere, despre analize amănunțite și scenarii de intervenție pentru arbori, despre restaurarea elementelor de piatră specifice construcțiilor din parcurile istorice și despre evaluarea și valorificarea, inclusiv prin mijloace digitale, a patrimoniului industrial. Totodată, vom analiza în detaliu parcul de pe Domeniul Cantacuzino de la Florești în vederea realizării unor viitoare intervenții de restaurare, precum și uzina electrică din imediata vecinătate a domeniului în vederea valorificării acesteia și fundamentării clasării în Lista Monumentelor Istorice.

Când? Unde?

Școala de Vară la Palat în Florești va avea loc în perioada 23 august – 5 septembrie 2021 pe Domeniul Cantacuzino de la Florești, jud. Prahova.

Ce urmează să facem și să învățăm?

  1. Vom realiza săpături arheologice în parcul istoric în vederea identificării și punerii în valoare a circulațiilor pietonale și de trăsură folosite în urmă cu mai bine de 100 de ani și vom interpreta rezultatele obținute în urma scanării georadar din zona Turnului de Apă din parc. 
  2. Vom învăța despre gestionarea arborilor de agrement dintr-o grădină-monument istoric.
  3. Vom studia împreună tehnici de restaurare aplicate elementelor din piatră regăsite în parcul istoric.
  4. Vom analiza uzina „Steaua electrică” din vecinătatea domeniul și vom aplica demonstrativ metode de scanare și relevare 3D, vom interpreta rezultatele și vom dezbate viitorul imobilului și importanța clasării lui în Lista Monumentelor Istorice.

Activitățile practice din cele patru ateliere principale (Arheologie peisageră, Arboricultură, Scanare și relevare 3D, Restaurare componente din piatră) vor fi completate de mai multe dezbateri și de prezentări susținute de specialiști recunoscuți pentru activitatea în domeniul cercetării, valorificării, conservării și restaurării monumentelor istorice. De asemenea, vom organiza deplasări de studiu și vom petrece la focuri de tabără.

Cum se face înscrierea?

Completează formularul de înscriere disponibil la https://bit.ly/2T142he

Tot acolo încarcă și CV-ul tău.

Deadline: duminică, 25 iulie 2021.

Până la 1 august vei primi un răspuns din partea noastră cu privire la aplicația ta.

Contact

Pentru orice întrebări sau nelămuriri te rugăm să ne trimiți un mail la adresa: scoaladevara@domeniulcantacuzino.ro

Alte informații

Școala de Vară la Palat „înFlorești” este organizată de Fundația Cantacuzino Florești și de Asociația ARCHÉ în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Asociația Peisagiștilor din România - Filiala București. Aqua Carpatica, SC Graphein Topo SRL și SG Studio SRL, editor al Revistei Zeppelin. Școala de Vară la Palat se înscrie în programul anual Școala de Vară ARCHÉ.

Proiectul „Școala de Vară la Palat «înFlorești»” este susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și de Fundația Prințul de Wales.